LJOBA JENČE

 

 ljoba1               ljoba2

 

Rojena leta 1960 v Postojni

 

svobodna umetnica, pravljičarka, pevka, zbirateljica ljudskega izročila, ustanoviteljica HIŠE IZROČILA 

 

Dolenja vas 70c, 1380 Cerknica

M: 041/ 430 224 

e-naslov: ljoba.jence@guest.arnes.si

 

Ljoba Jenče je ena najvidnejših interpretinj našega ljudskega izročila. Zanjo je značilno, da je ljudsko gradivo sama raziskala med pristnimi pripovedovalci in pevci na terenu ter se tudi mednarodno izobraževala. Ljubi naravno akustiko, uporablja preprosta zvočila in zna vzpostaviti pristen stik z občinstvom, ki z njo zlahka tudi zapoje. Naj bo pesem še tako dolga, otroci jo ob Ljobi poslušajo kot uročeni. Vžge se domišljija, ki raztopi vse meje. Slovenski pesnik Milan Dekleva je o glasu Ljobe Jenče zapisal: V njenem glasu trepeta spomin sveta.

 

Že 30 let izvaja koncerte doma in v tujini, predavanja, delavnice, razstave, izdaja plošče, knjige. Nastopala je tudi kot predstavnica slovenskega izročila vse od Kraljeve akademije v Londonu ob prevzemu Valvasorjevih pisem, do slovanskega koncerta v dvorani OZN v New Yorku, na Unescu v Parizu, Moskvi in po Evropi, kakor tudi v Argentini, Kanadi, Aziji (Tibet, Nepal, Tajska, Indija). Poučuje pripovedovanje in petje doma in v tujini. Zelo rada pride k otrokom v naših vrtcih in šolah.

V letu 2013 je vodila drugi mednarodni simpozij pripovedovanja z evropsko konferenco pri nas in sicer na temo Parzival in sveti gral na Ptuju, ki so se ga udeležili pripovedovalci iz številnih evropskih in izven evropskih držav. Letos 2014. leta pa je zaživel projekt HIŠA IZROČILA, ki ga vodi ob Cerkniškem jezeru. V njem se izobražujejo Mladi čuvarji izročila za izdelavo čolna drevaka, o lanarstvu, destiliranju eteričnih olj, kovanju, ljudski glasbi in pripovedovanju pravljic.

 

 

Nagrade

 

2015 odlikovana z državno medaljo za zasluge Predsednika Republike Slovenije za ohranjanje ljudskega glasbenega izročila

2017 posebna omemba strokovne komisije evropskega združenja za kulturno dediščino EUROPA NOSTRA AWARDS za izobraževalni model prenosa izročila na mlado generacijo MLADI ČUVARJI IZROČILA.

Občina Cerknica ji je leta 2010 podelila zlato priznanje za ohranjanje izročila.

 

 

Izbor literature

 

Ljoba Jenče – arhiv posnetih ljudskih pesmi in pravljic – Notranjska, Primorska, Rezija in druge pokrajine.

dr. Karel Štrekelj: Slovenske narodne pesmi, I-IV, 1895-1903, CZ, Ljubljana.

Slovenske ljudske pesmi, I-V, Slovenska matica-Založba ZRC-SAZU, (1970-2007), Ljubljana.

Kropej, M., Pravljica in stvarnost, ZRC-SAZU, (1995), Ljubljana.

Jenče L., Srčna moč, slovenske ljudske pesmi skozi praznično leto (2001).

Jenče L., Sedi k meni, povem ti eno pravljico, Mariborska knjižnica (2007), priročnik za pripovedovanje pravljic.

Jenče L., O lepa moja Vida, zgoščenka z besedili ljudskih pesmi (Maribor, Založba Pivec, 2019).

 

 

Program za otroke in mladino

 

Nastopa 

  • Pojoči kamenčki: ljudske pravljice in pesmi z zvočili in glasbili, kjer otroci spoznajo pristno in preprosto uporabo človeškega glasu, delovanje naravnih zvokov na človeka, naučijo se poslušati različna slovenska narečja in melodike in na pamet katero od pesmic. Vrtci, I. in II. triletje, 35 – 45 min ali po dogovoru 60 min.
  • Slovenski junaki in junakinje iz izročila:  izvedba prinaša pripovedovanje motivov o slovenskih mitoloških junakih in junakinjah, petje pripovednih pesmi in komentarje o simbolnem pomenu obojega, kar mlade še posebej zanima. Tudi tu izvajalka uporablja ljudska glasbila in zvočila. Program je prilagojen: (izbor teme lahko po dogovoru), II. in III. triletje, srednje šole, 45 min, ali po dogovoru 60 min.

 

Delavnici

  • Pripovedovanje pravljic za začetnike: skozi dve šolski uri izvede delavnico pripovedovanja z osnovnimi značilnostmi tradicije in naravne uporabe človeškega glasu. Na šoli lahko vodi tudi izvedbo pripovedovalskega festivala z uporabo lastnih šolskih potencialov v smislu kulturnega dne. II. in III. triletje, srednješolci.
  • Ljudsko petje je različno od zborovskega: učence in učitelje mentorje skozi dve šolski uri popelje v svet značilnosti tradicijskega petja pri nas in zagotavlja, da lahko vsi zapojejo vsaj preproste ljudske pesmi. Navkljub poplavi glasbenih in pripovedovalskih skupin pri nas vse bolj izginja zavedanje o tem, kaj je res »ljudsko«, kaj je slovenska tradicija. Če ji ne bomo zvesto prisluhnili, bo sčasoma dobila obliko, ki z izvirnim izročilom nima več kaj dosti skupnega. I., II. in III. triletje skupaj z mentorji.

 

Povezave

 

www.hisaizrocila.si

https://www.ljobajence.eu/

http://folkslovenija.org/clani/ljoba-jence

http://www.sigic.si/?mod=search&action=avtor&id=1023