BARBARA HANUŠ

 

Barbara Hanus3

 

 

Rojena 14. januarja 1960 v Ljubljani

 

pedagoginja, knjižničarka, učiteljica slovenščine, avtorica knjig za otroke

 

Koroška 14, 1000 Ljubljana

 

e-naslov: barbara.hanus@guest.arnes.si

 

 

Odraščala sem v bližini Pionirske knjižnice, ko je bila ta še v vili Čira čara in so bili v njej zaposleni Marjana Kobe, Dane Zajc in Saša Vegri. Rada sem brskala med knjigami, ena mojih najljubših je bila Ptički brez gnezda, zato sem želela postati mladinska sodnica. Po maturi sem ugotovila, da me bolj kot pravo privlačita slovenščina in pedagogika. Vzporedno sem vpisala še knjižničarstvo. Po zaključku študija sem delala kot šolska pedagoginja, kasneje pa kot učiteljica v podaljšanem bivanju, profesorica slovenščine v osnovni in srednji šoli ter šolska knjižničarka. Pa sem si zaželela spremembe in zdaj že deveto leto poučujem slovenščino potomce slovenskih izseljencev v Bosni in Hercegovini.

Ko sem bila še gimnazijka, je imela revija Mladina literarno prilogo Mlada pota, njen urednik je bil Miha Avanzo in on je bil prvi, ki je prebiral in objavljal moje pesmi. Izšle so v zbornikih Škucev literarni zbornik (1981) in Pesniški almanah mladih (1982).

Zgodbe za otroke in razmišljanja o vzgoji otrok sem začela objavljati v reviji Otrok in družina, pred dvajsetimi leti pa sem postala del uredništva Cicidoja in Cicibana. Delala sem kot zunanja urednica, pisala sem za prilogo Za starše, nastalo je nekaj zgodb, slikopisov in ugank, sestavljala sem Vesele šole in didaktične naloge. Didaktične naloge so zbrane v knjižicah Modri medvedek bere, Modri medvedek piše in Modri medvedek opazuje ter v štirih zvezkih zbirke Brihtna glavca.

Kmalu po diplomi sem se eno leto strokovno izpopolnjevala v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu. Leta 1997 sem zagovarjala magistrsko delo z naslovom Slovenska mladinska književnost in njena recepcija v pedagoškem procesu. Sem avtorica beril in delovnih zvezkov za učence od 1. do 5. razreda.

 

 

Nagrade

 

Slikanica Rojstni dan se je uvrstila med finalistke za nagrado Izvirna slovenska slikanica (2009).

Uvrščena je tudi v evropsko zbirko slikanic.

Leta 2010 sem prejela nagrado Slovenske sekcije IBBY za delovanje na področju promocije mladinske književnosti in branja.

 

 

Izbor literature

 

Slikanica Mali morski ježek in mala morska deklica (1998),

večjezične slikanice o Jakobu in muci Mici: Rojstni dan (2009), Novoletna smrečica (2010), Maškare (2010),

kartonke o zajčku in muci: Različna sva, rada se imava (2013), Kje živijo živali (2013),

slikanica Beti in Cej nakupujeta (2014),

poučna knjiga Križkraž – Slovenijo spoznaš (2019) in zbirka nalog Križkraž – po Sloveniji se igraš (2020),

večjezična slikanica Markova čelada (2020).

 

 

Program za otroke in mladino

 

Zgodbe o Jakobu in muci Mici in slikanica Markova čelada so izhodišče za pogovor o večjezičnosti in sprejemanju drugačnosti. Tudi kartonke o zajčku in muci spodbujajo razmislek, kaj imamo skupnega in v čem smo si različni.

 

Nagajivi škrat iz slikanice Beti in Cej nakupujeta nas vabi, da se poigramo z besedami, ob zgodbi pa spregovorimo tudi o varovanju okolja.

 

Ob knjigah o Sloveniji se pogovarjamo o tem, kaj v Sloveniji lahko vidimo in doživimo. Pogledamo nekaj nalog iz zbirke Križkraž - po Sloveniji se igraš, poigramo pa se tudi s spletnimi igrami - zavrtimo kolo, odpiramo polja z vprašanji, igramo spomin ...

 

Kako nastaneta Cicido in Ciciban, kako nastane knjiga – od besedila in ilustracije do tiskarne.

 

Vse dejavnosti so primerne že za predšolske otroke, pogovor in igro z besedami pa lahko nadgradimo z dejavnostmi za šolarje. Pri mlajših šolarjih so dejavnosti pripravljene tako, da začutijo barvitost in zvočnost jezikov, s starejšimi šolarji govorimo o tem, kako nas znanje jezikov in poznavanje različnih kultur bogatita in združujeta.

 

Nastopi v času epidemije

 

Program lahko izvedemo prek zooma ali na prostem.

 

 

Povezave

 

https://sl.wikipedia.org/wiki/Barbara_Hanu%C5%A1

https://www.miszalozba.com/avtorji/barbara-hanus/


Markova čelada
:
https://www.youtube.com/watch?v=1Mvh74RWUw8&t=4s,
https://www.youtube.com/watch?v=CV3RGtER50E