Nacionalni mesec skupnega branja 2021

 

NMSB2021 logo

 

SPOROČILO ZA JAVNOST OB ZAKLJUČKU NMSB 2021

 

8. september – 10. oktober 2021

 

Vabljeni k sodelovanju v Nacionalnemu mesecu skupnega branja in Beremo skupaj.


Vse dogodke s področja bralne kulture in bralne pismenosti, ki jih boste/ste pripravili, lahko vpišete v
dogodkovnik Nacionalnega meseca skupnega branja.

Za vse nas je odprt ves čas, dogodke pa je mogoče vpisovati »za nazaj«, pa tudi že za leto 2022. Zabeležite lahko tudi aktualne virtualne vsebine: branja v vseh oblikah, dogodke, organizirane v spletnih učilnicah, pogovore/druženja po spletu ...

 

Letošnjo podobo je prispevalo Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS. Avtorica podobe je Tanja Komadina.

 

BRALNA ZNACKA FACEBOOK 2021

 

Gradiva.

 

Sporočilo za javnost.

 

Beremo skupaj!

 
 ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

LOGO NSBM2021

 

NMSB in Beremo skupaj 2020

 

MARKO KRAVOS - NAGOVOR NA POSVETU BRANJE KOT VREDNOTA?; 8. SEPTEMBER 2020

 

 

SPOROČILO ZA JAVNOST - ZAČETEK NACIONALNEGA MESECA SKUPNEGA BRANJA

 


Beremo skupaj z Nacionalnim mescem skupnega branja 2020 (8. september-11. oktober 2020)

 

Po dveh uspešnih izpeljavah Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB), ki ju je spremljala promocijska akcija Beremo skupaj, bomo pobudniki in soorganizatorji tudi letošnjo jesen pripravili številne dejavnosti, s katerimi bomo promovirali branje in povezovanje ob in s knjigami. Letos bo Nacionalni mesec skupnega branja – NMSB 2020 potekal med 8. septembrom 2020 (mednarodni dan pismenosti) in 11. oktobrom 2020 (do zaključka Tedna otroka®).

Pozornost bomo po eni strani namenjali izjemni mreži splošnih knjižnic, po drugi pa poudarjali pomen domače knjižnice, ki ima velik vpliv na bralno pismenost in vzgojo bralcev za vse življenje. Kako pomembna je dostopnost do bralnih gradiv, smo se morda v celoti zavedli šele v času, ko so bile knjižnice in knjigarne zaprte. Tudi zato bomo posebej pozorni tako na mrežo knjigarn z možnostmi spletnih poti do knjig, kot na pomen dostopov do e-zbirk različnih bralnih gradiv. 

 

Na spletni strani https://nmsb.pismen.si/dogodki je odprt dogodkovnik, v katerega organizatorji vnašajo svoje dogodke. Vanj bodo vključeni vsi, z branjem in knjigami povezani dogodki – ne samo »v živo«, temveč tudi tisti v spletnih učilnicah, pogovori/druženja prek spleta, virtualni knjižni sejmi, prodajne akcije v spletnih knjigarnah in še in še – da bi dobili kar se da živahno in popolno sliko bralnega dogajanja po vsem slovenskem prostoru. Če ste sodelovali pri lanski skupni akciji in ste dogodke že vpisovali, se prijavite  z uporabniškim imenom in geslom, ki ga že imate. Vsi drugi se boste seveda lahko registrirali letos. Ne pozabite: spletni dogodkovnik je za vnose in načrtovanje bralnih dejavnosti »odprt« vse leto!


Vabimo vas tudi, da všečkate FB profil projekta.

 

BEREMO SKUPAJ Z UNESCO ŠOLAMI

K sodelovanju v NMSB 2020 ponovno vabimo ustanove, združene v UNESCO mrežo. Med vpisanimi dogodki teh ustanov bomo izbrali tri (1 x vrtec, 1 x OŠ, 1 x SŠ) najbolj smiselne, najbolje organizirane, izpeljane … . Izbrane ustanove bomo nagradili z nastopom ustvarjalca in knjižnimi nagradami za bogatitev knjižničnega fonda.

 

V začetku septembra lahko tudi letos pričakujete promocijsko gradivo. Pripravili smo dva plakata. Avtorja sta Marjan Manček in Matjaž Schmidt.

Letošnjo podobo NMSB 2020 prispeva Javna agencija za knjigo Republike Slovenije iz projekta Radi beremo.

 

 BEREMO SKUPAJ PLAKAT 420 594 2020 finalBEREMO SKUPAJ PLAKAT 420 594 2020 final2BEREMO SKUPAJ PLAKAT 420 594 2020 final3  BEREMO SKUPAJ PLAKAT 420 594 2020 final4

 

Ostalo gradivo je dostopno na: https://nmsb.pismen.si/gradiva/

NAROČILNICA ZA PLAKATE

 

Beremo skupaj!

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

NSBM19 logo

 

Uspeh prvega Nacionalnega meseca skupnega branja 2018 (NMSB 2018), ko smo beležili več kot 700 dogodkov po celi Sloveniji in širše, nam je dal ne le zagon za nadaljevanje akcije, temveč smo se odločili, da bo NMSB postala vsakoletna nacionalna pobuda za skupno branje.

NMSB 2019 bo trajal od 8. septembra (mednarodni dan pismenosti) do 13. oktobra (zaključek Tedna otroka®). Financerja in partnerja letošnje akcije sta Ministrstvo za kulturo in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, kot partnerji pa se pridružujejo tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Andragoški center Slovenije, ki skrbi za spletno podporo NMSB 2019, ter Javna agencija za knjigo RS.

 

 

coh 19

 

K (ponovnemu) sodelovanju vljudno vabimo vse, ki skrbite za bralno kulturo in bralno pismenost in v središče svojega delovanja postavljate otroke, mladino, odrasle in družine oz. delujete medgeneracijsko. Spletna stran že deluje, zato ste vabljeni k vpisu vaših dogodkov, dejavnosti, projektov ali programov, ki jih boste izvedli v času Nacionalnega meseca skupnega branja 2019 v dogodkovnik. Spletno orodje za vnos dogodkov najdete na tej povezavi: https://nmsb.pismen.si/vnos.

Če ste že sodelovali pri lanski skupni akciji in ste dogodke že vpisovali, potem ponovna registracija ni potrebna in se lahko prijavite z obstoječim uporabniškim imenom in geslom (če ju nimate več, nam pišite na naslov dogodkovnik@acs.si). V nasprotnem primeru je potrebna registracija.

Letošnja novost je, da bo spletni dogodkovnik za vnose in načrtovanje bralnih dejavnosti »odprt« vse leto!

Vabimo vas tudi, da všečkate FB profil projekta.

 

Letos se z NMSB pridružujemo evropski bralni kampanji EUReads (Evropa bere: www.europereads.com), ki povezuje bralne aktivnosti po vsej Evropi z namenom, da bi dvignili zavest o pomembnosti izobraževanja in pismenosti v zgodnjem otroštvu.

Skladno z enim od ciljev pobude EUReads / Evropa bere vas vabimo, da se nam pridružite pri organizaciji/izvajanju 15 minut branja ali glasnega branja na dan.

BEREMO SKUPAJ Z UNESCO ŠOLAMI

K sodelovanju v NMSB 2019 še posebej vabimo ustanove, združene v UNESCO mrežo. Med vpisanimi dogodki teh ustanov bomo izbrali tri (1 x vrtec, 1 x OŠ, 1 x SŠ) najbolj smiselne, najbolje organizirane, izpeljane … . Izbrane ustanove bomo nagradili z nastopom ustvarjalca in knjižnimi nagradami za bogatitev knjižničnega fonda.

 

V začetku septembra lahko tudi letos pričakujete promocijsko gradivo (plakati in razglednice), ki ga bomo razdelili na podoben način kot lani.

 

Če boste imeli vprašanja ali težave povezane s prijavo dogodkov, se lahko obrnete na Aljo Verdenik (alja.verdenik@acs.si, tel. številka 01 58 42 573), strokovno sodelavko na Andragoškem centru Slovenije in urednico spletnega dogodkovnika. Če boste imeli tehnične težave, se obrnite na Francija Lajovca (franci.lajovic@acs.si). Če boste imeli vsebinska vprašanja, pa se obrnite na Petro Potočnik, nacionalno koordinatorko za NMSB (petra.potocnik@bralnaznacka.si). Odgovorili vam bom v najkrajšem možnem času.

 

Več informacij o skupni akciji najdete na spletni strani NMSB 2019 na povezavi: https://nmsb.pismen.si/.

 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

logo NMSB

 

SPOROČILO ZA JAVNOST: ZAKLJUČEK NACIONALNEGA MESECA SKUPNEGA BRANJA

 

PLAKATI NMSB 2018

 

              SUZANA BRICELJ                             ZVONKO ČOH                           JELKA GODEC SCHMIDT

BEREMO SKUPAJ PLAKATBricelj 420 5945     BEREMO SKUPAJ PLAKATCoh 420 5943     BEREMO SKUPAJ PLAKATSchmidt 420 5946

                  

 

            MARJAN MANČEK                          MATIJA MEDVED                             ANDREJA PEKLAR

BEREMO SKUPAJ PLAKATMancek 420 5945     BEREMO SKUPAJ PLAKATMedved 420 5948     BEREMO SKUPAJ PLAKATPeklar 420 5948

 

 

                                                   PETER ŠKERL                                  ANA ZAVADLAV

                                    BEREMO SKUPAJ PLAKATSkerl 420 5949      BEREMO SKUPAJ PLAKATZavadlav 420 595

 

 

 

SPOROČILO ZA JAVNOST - NOVINARSKA KONFERENCA
NACIONALNI MESEC SKUPNEGA BRANJA 2018

 

FotoAlenkaStrukelj
Foto: Alenka Štrukelj (Ministrstvo za kulturo)

 

FotoAniKorosec2
Foto: Ani Korošec (Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS)

 

Vabimo vas, da se nam v Nacionalnem mesecu skupnega branja pridružite na različnih dogodkih, ki se bodo odvijali po vsej Sloveniji. Pobudniki in organizatorji NMSB 2018 bi vas radi še posebej opozorili na nekaj nacionalnih zadev, ki jih pripravljamo v tem mesecu. VEČ INFORMACIJ.
 

 


Na pobudo Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Zveze bibliotekarskih društev Slovenije, Mestne knjižnice Kranj, Društva slovenskih pisateljev, Slovenske sekcije IBBY, Združenja splošnih knjižnic, Mariborske knjižnice in Mestne knjižnice Ljubljana bomo letos združili moči v prvem Nacionalnem mesecu skupnega branja, ki bo trajal od 8. septembra 2018, mednarodnega dneva pismenosti, do 8. oktobra 2018, zaključka Tedna otroka®. Želimo si, da bi v tem mesecu sodelovali in se povezali vsi, ki v Sloveniji in zamejstvu skrbimo za spodbujanje branja in bralne kulture, pristojna ministrstva, zavodi, uradi in agencije, vzgojno-izobraževalni zavodi, visokošolske zavodi, kulturne ustanove, splošne knjižnice, založbe, knjigarne …, nevladne ustanove z različnih področij, ki v središče svojegadelovanja postavljajo otroke, mladino, starejše in družine oz. delujejo medgeneracijsko, ter vsi strokovni delavci, ki se pri svojem delu srečujejo z različnimi generacijami.

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS bo NMSB podprlo z javno medijsko in plakatno komunikacijsko akcijo Beremo skupaj, ki bo podpirala naša skupna prizadevanja pri širjenju zavesti o pomenu branja, bralne pismenosti, bralne kulture. Začela se bo z Nacionalnim mesecem skupnega branja (NMSB) ter se bo intenzivno dogajala vse do izteka leta. Partner in sofinancer javne komunikacijske akcije je Javna agencija za knjigo RS. Častna pokrovitelja akcije stapredsednik republike Borut Pahor in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, aktivno pa se ji kot partnerji pridružujejo tudi obe resorni ministrstvi: Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Andragoški center Slovenije, ki skrbi za spletno podporo NMSB18: https://pismenost.acs.si/.

Vabimo vas, da si spletno stran ogledate in jo uporabljate. Za vse nas je posebej zanimiv »spletni dogodkovnik", ki udeležencem in izvajalcem omogoča širjenje in dostop do informacij o različnih dogodkih in dejavnostih s področja bralne kulture (za otroke, za družine, za odrasle, za strokovne delavce …) po vsej Sloveniji. Vabimo vas, da vanj vpišete vse dogodke, povezane z branjem in bralno kulturo, ki se bodo v tem mesecu odvijali v vašem VIZ-u. (To je npr. odlična priložnost, da se pohvalite z bralnimi maratoni, ki jih pripravljate ob začetku bralnega leta bralne značke, s knjižnimi razstavami, obiski ustvarjalcev, z dogodki, ki jih pripravljate, da svoje otroke, mlade, njihove odrasle vabite v svet branja … Seveda pa vas vabimo tudi k uporabi dogodkovnika za načrtovanje svojih dejavnosti. Nacionalni mesec skupnega branja bo obeležil naša skupna prizadevanja, ki bodo pod geslom Beremo skupaj tkala niti bralne kulture še naprej, v mrežo trajnostnega razvoja.

Del komunikacijske akcije Beremo skupaj so PLAKATI, ki temeljijo na 8 ilustracijah vrhunskih slovenskih ilustratorjev, ambasadorjev NMSB18. Poslali smo jih na vse VIZ-e, splošne knjižnice, zdravstvene domove, CSD-je ...

Če želite, lahko dodatne izvode plakatov naročite:

NAROČILNICA PLAKATI

PROMOCIJSKI LIST

 

Podporniki Nacionalnega meseca skupnega branja.

 

VABILO NA TISKOVNO KONFERENCO

Vročitev listine o častnem pokroviteljstvu nad Nacionalnim mesecem skupnega branja 2018

 

logoti samo pobudniki

 

 

noga s financerji ...