A Treasury of Slovenian Folklore - 101 Folk Tales from Slovenia

Monika Kropej, Zmago Šmitek, Roberto Dapit / Založba Didakta

a_treasury_of_slovenian_folklore_-_101_folk_tales_from_slovenia.jpg
Založba Založba Didakta
Avtor Monika Kropej, Zmago Šmitek, Roberto Dapit
Prevajalec Barbara Kerr in Joan Meade
Priporočena starost 12-14
Št. strani 168
Vezava trda
Avtor priporočila NULL

Založnik o knjigi:

Pripovedi govorijo o nastanku sveta, ljudi in živali o bajnih bitjih narave in zemeljskih zakladih, duhovih in demonih, čarovništvu ter o ljudskih junakih. Ljudske pravljice imajo svoj specifično slovenski značaj, kljub temu pa lahko opazimo, da je motivika včasih zelo podobna ali celo ista v različnih slovenskih regijah in pogosto najdemo vzporednice tudi pri drugih narodih. Saj ustno izročilo nima geografskih meja in potuje – tako kot ljudje – z njimi po svetu. Imena likov se torej menjajo, zgodba pa ostaja bolj ali manj ista. Čeprav jo pripovedovalec vsakič sproti preoblikuje ter na svoj način priredi in doda v pripoved razne detajle, ki imajo izvor v njegovih izkušnjah in lastnem znanju oz. v tradiciji določenega kraja.

Izročilo, ki se je doslej ustno prenašalo iz roda v rod, danes pa ga pomagajo ohraniti tudi knjige in drugi mediji, nam veliko pove o tem, kako so ljudje v preteklosti živeli, kaj delali in kako so si svet predstavljali. Te zgodbe, med njimi včasih tudi prav srhljive, so bile vedno zanimive, predvsem pa so vsebovale poučne elemente. Pripovedništvo je bilo torej tudi sredstvo, da bi otroci razumeli in se naučili, kaj je dobro in prav, kaj slabo in nevarno pa kako naj bi se obnašali v naravi in med ljudmi.

Kljub temu, da danes tradicionalno pripovedništvo počasi izginja iz vsakdanjega pripovednega repertoarja, starejši ljudje, še posebej v odmaknjenih koncih Slovenije, včasih le še povedo kakšne pravljice, povedke ali pa zgodbice, ki so jih nekoč pripovedovali zbrani družbi ali pa svojim otrokom in vnukom. Stare zgodbe, ki jih lahko danes zasledujemo, so ne samo redke ampak tudi krajše, med drugim tudi zato, ker ljudje niso več navajeni pripovedovati dolgih pravljic, kot v starih časih, ko so imeli za to več časa. Nekatere od zgodb, ki so vključene v to knjigo, so pripovedovalci povedali tudi nam in smo jih z magnetofonskega traku prepisali v to knjigo. Večinoma so bile že prej zapisane, največkrat so jih zapisovali ljudje, ki so med ljudstvom živeli in so jih skušali podati čim bolj pristno. Vsak pripovedovalec je povedal zgodbo v svojem narečju, mi pa smo jo prevedli v knjižni jezik. Posebno vrednost ima v tej zbirki terensko gradivo, ki ga je snemal Milko Matičetov v Reziji v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja.

Monika Kropej

 

Redna cena34,90 EUR
Cena za BZ (-25 %)26,18 EUR
Cena za člane BZ (-35 %)22,69 EUR