Ostržek 59

»BRATI GORE« - ZAKLJUČEK AKCIJE

Akcija »Brati gore«, ki jo je spodbudila Alpska konvencija, s katero smo želeli prispevati k svetovnemu dnevu gora, 11. decembru, se je zaključila.
Pobuda je nastala v okviru promocijskih aktivnosti nemškega predsedstva Alpski konvenciji, mednarodni organizaciji za trajnostni razvoj in zaščito Alp, katere članica je tudi Slovenija. 11. decembra 2015 so tako potekala branja ali predstavitve literature, proze, poezije, ki je nastala v Alpskem prostoru, pa tudi predstavitve, branja, razprave o knjigah, zbirkah in avtorjih s področja sodobne alpske planinske literature.
Tudi mi smo pripravili bralni seznam ter vas povabili, da nam pošljete kratka poročila in fotografije z dogodkov, predstavitve izdelkov in aktivnosti svojih. Vse ustanove, ki so gradivo poslale, smo nagradili s po 3 knjigami po izboru.
Sedaj je na delu komisija (strokovna služba Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS), ki bo med poslanimi izbrala najboljši izdelek. Ustanova, ki bo izbrana, bo kot nagrado prejela nastop pisatelja Tadeja Goloba.

VIDEO TALKING TOM IN BRALNA ZNAČKA

Posredujemo vam povezavo na video z naslovom Talking Tom in Bralna značka (dolg je 1.39 min) 
ki spodbuja veselje do knjig in branja in ki ga je za Bralno značko ljubeznivo naredilo podjetje Outfit7 Limited.

V videu nastopata mladim zelo znana junaka s svetovnega spleta: govoreči maček Talking Tom in njegova prijateljica Talking Angela. Do videa lahko vedno dostopate tudi prek naše spletne strani www.bralnaznacka.si (povezava je na vrhu začetne strani).

Vabimo vas, da video posredujete in pokažete učencem, kolegom in drugim ljubiteljem in neljubiteljem branja :), da ga uporabljate na prireditvah za bralno značko ali da ga predvajate kadarkoli in kjerkoli se vam zdi smiselno. Verjamemo, da bo tudi vam všeč hudomušnost, ki je otrokom vedno blizu.

outfit7 logo

 

OSTRŽKOVA KNJIŽNA POLICA

Že leta 2012 smo ob podpori nekaterih slovenskih založb pripravili ponudbo kakovostnih knjig s posebnimi popusti za vrtce in šole, ki izvajate bralno značko, ter mentorje. Še dodatnih ugodnosti ste seveda deležni člani Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS.

Seznam razpoložljivih naslovov smo v letu 2015 osvežili in vam ga ponovno ponujamo na ogled:

KNJIGE S POPUSTOM

Z Ostržkovo knjižno polico skušamo nekoliko ublažiti finančno stisko pri nakupu knjig, o kateri nam poročate. Z izborom knjig in oblikovanjem cen želimo doseči, da vam bodo najbolj dostopne prav najboljše knjige.

Popuste knjig smo uskladili glede na oceno, ki jo je knjiga dobila v Priročniku za branje kakovostnih mladinskih knjig, ki ga pripravlja Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana. Knjige, ki jih na seznamih (še) ni mogoče najti, smo pri Bralni znački ovrednotili in v sistem popustov uvrstili po lastni strokovni presoji.

20 % popusta, če je bila knjiga označena kot dobra,
25 % popusta, če je bila knjiga označena kot zelo dobra,
30 % popusta, če je bila knjiga označena kot odlična.

Člani Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS ter društva/zveze prijateljev mladine, ki izvajate program bralne značke, ste upravičeni še do 10 % dodatnega popusta.

Knjige lahko naročite kot ustanova, mentor/ica bralne značke ali član/ica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS izjava o mentorskem delu in pristopna izjava sta dostopni tukaj:

IZJAVA O MENTORSKEM DELU
PRISTOPNA IZJAVA

NAROČILNICE:
ZALOŽBA DIDAKTA
ZALOŽBA MIŠ
ZALOŽBA SODOBNOST INTERNATIONAL
SKUPNA NAROČILNICA

sodobnostmisdidakta

 

PRIPOROČILNICA

V PRIPOROČILNICI, kjer predstavljamo najnovejše mladinske (tudi poučne) knjige, nad katerimi so navdušeni in jih priporočajo naši sodelavci, strokovnjaki za mladinsko književnost, se je nabralo že lepo število prispevkov (že več kot 80! predstavljenih del), v katerih so predstavljene dobre knjige, ki jih boste lahko ponudili v branje svojim učencem, otrokom ali vnukom.

PRIPOROČILNICO smo posodobili, da je zdaj še bolj pregledna in enostavnejša za uporabo.

Pri nekaterih prispevkih boste našli tudi spodbude za branje, ki jih boste lahko uporabili za morebitno nadaljnje delo s knjigo in motiviranje mladih bralcev.

Prispevki so dosegljivi na naši spletni strani.

Pri nekaterih opisih lahko najdete tudi razne tematske sezname: ti so še posebej izpostavljeni na naši spletni strani, pri rubriki PRIPOROČILNI SEZNAMI.

 

Vabimo vas, da si jo ogledate!

 

 

IZOBRAŽEVALNA IN INFORMATIVNA GRADIVA

Tudi letošnjo jesen vas vabimo, da naročite brezplačne zgibanke Otrok, branje, odrasli. Če jih potrebujete (za učitelje, starše, otroke …), se oglasite in vam jih bomo poslali. Besedilo najdete tudi na naši spletni strani v pdf postavitvi, tako da ga lahko natisnete tudi sami.
Pri pripravi »svojih« priporočilnih seznamov si lahko pomagate s priporočilnimi seznami – anotiranimi izbori mladinskih knjig, ki jih pripravlja MKL, Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Najnovejši, ki zajema založniško leto 2014, je že dostopen: http://www.bralnaznacka.si/index.php?Stran=4&stevilka=65&podstran=6. Dostopen bo v tiskani in elektronski obliki. Elektronsko obliko boste našli na spletnih straneh MKL oz. prek spletne strani www.bralnaznacka.si (PRIPOROČENE KNJIGE). Na naši spletni strani lahko najdete sezname za pretekla založniška leta – od leta 1999. Prosimo vas, da na priporočilne sezname opozorite tudi starše (pomembno zlasti za predšolsko stopnjo in prvo triletje osnovne šole)!

MOTIVACIJSKO GRADIVO

Celostna podoba gradiv ostaja taka kot v preteklih letih. Naročanje bo potekalo kot običajno:
preko društev in zvez prijateljev mladine – NAROČILO POSREDUJTE NJIM v skladu z medsebojnim dogovorom (društvom in zvezam prijateljev mladine priznavamo dodatni 10 % popust); ALI
tam, kjer društev ni oz. ste se dogovorili drugače: neposredno pri Društvu Bralna značka Slovenije – ZPMS. Naročilnico pošljite na naslov Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS po klasični ali elektronski pošti (naročilnica je dostopna tudi na domači strani BZ) oz. po faksu: 01/239 67 22.

ČLANSTVO V DRUŠTVU BRALNA ZNAČKA SLOVENIJE - ZPMS

Prijazno vabljeni v Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS! (Pristopno izjavo najdete tukaj, članarine za leto 2015 ni.)
Zakaj bi se včlanili? Člani lahko neposredno vplivate na delo društva, poleg tega pa članstvo prinaša tudi posebne članske ugodnosti (za začetek znižanje kotizacije za izobraževanja Bralne značke). Seveda še naprej sodelujemo z društvi in zvezami prijateljev mladine po vsej Sloveniji in smo kot društvo še naprej tudi člani Zveze prijateljev mladine Slovenije.

FACEBOOK

Večina vas že prejema spletno glasilo Ostržek, najnovejše novice so objavljene na spletni strani, vabimo vas tudi da se nam pridružite na naši Facebook strani: https://www.facebook.com/bralnaznacka.

DRUŠTVO BRALNA ZNAČKA SLOVENIJE – ZPMS V REVIJAH

Tudi letos bodo naši strokovni sodelavci objavljali besedila o branju v različnih publikacijah, namenjenih mentorjem in širši publiki. Naj vas posebej opozorimo na revijo Otrok in knjiga, revijo za vprašanja mladinske književnosti, književne vzgoje in s knjigo povezanih medijev (Naročite jo lahko v Mariborski knjižnici, e-naslov: revija@mb.sik.si.)

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS bo tudi v naslednji sezoni sodelovala z revijo Pil pri predstavitvah dobrih knjig, ponovno pa tudi pri Veseli šoli!

Bralni grižljaj

http://www.mladinska.com/pil/iz_zadnje_stevilke/bralni_grizljaj.

Vesela šola:

Veseli in ponosni smo, da skupaj z vami, mentorji, bralci, lahko tesno sodelujemo z Veselo šolo. Nikar ne pozabite na najmlajše, s katerimi lahko rešujete prav zanje pripravljeno Cici Veselo šolo (reviji Ciciban, Cicido).
Več na: http://www.veselasola.net.

Revija Kekec:

Bralna značka ima v letu 2015/2016 svojo rubriko v reviji Kekec. Založba Mladika, pri kateri revija izhaja, ima tudi spletno stran, kjer lahko preberete več o njenih tekočih številkah.

http://www.zalozbamladika.si/revija_kekec.html

PRIROČNIK ZA BRANJE KAKOVOSTNIH MLADINSKIH KNJIG

Novembra 2015 je izšel najnovejši Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2015 z naslovom Človeknejezise.

Redna cena posameznega izvoda je 30,00 EUR (poštnina vključena).
Naročilnico pošljite na:
Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana, po faksu na številko 01 600 13 32 ali na pionirska@mklj.si.
Za več informacij pokličite na 01 600 13 38.
Izdajo publikacije sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

MEGA KVIZ 2015/2016

ŽELEZNA DOBA – ZLATA DOBA SLOVENIJE

Letošnji cikel je posvečen obdobju železne dobe. Tudi tokrat so se v MKL; Pionirski povezali s sodelavci Narodnega muzeja Slovenije. Trenutna – začasna postavitev razstave Prazgodovinski zakladi Narodnega muzeja Slovenije je na ogled od julija 2014 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova in se bo nadgrajevala vse do leta 2017.

MEGA kviz lahko rešujete od 14. oktobra 2015 do 15. maja 2016 na www.megakviz.si.
Vsak mesec pripravljajo tudi mini strip v nadaljevanjih, ki vam lahko služi kot motivacija za reševanje.

Več informacij: http://www.mklj.si/mega-kviz#.Vlchw7_mgl1.

INFORMACIJE O BRALNI ZNAČKI

Naši podatki: Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Miklošičeva 16, 1000 Ljubljana; tel: 01/430 05 57, 01/430 05 58; faks: 01/239 67 22; e-naslov: info@bralnaznacka.si.

Domača stran Bralne značke: www.bralnaznacka.si (glej še: www.zpms.si)

O dogajanjih, povezanih z Bralno značko, vas bomo obveščali tudi na pričujoče naslove. Če bi želeli dodati ali spremeniti podatke naslovnika/ov, vas prosimo, da nam to sporočite. Prosimo vas tudi, da nam zaradi nižanja stroškov obveščanja sporočite svoj elektronski naslov.

Vse, ki bi želeli svoje mentorske izkušnje deliti z drugimi, sporočamo, da nam informacije, poročila, predstavitve izdelkov in aktivnosti svojih učencev lahko pošljete na elektronski naslov: info@bralnaznacka.si. Objavili jih bomo v naših sredstvih obveščanja in Ustvarjalnici: http://www.bralnaznacka.si/index.php?Stran=29.

Programske sklope Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS podpirajo: Javna agencija za knjigo RS, Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Zavod za šolstvo RS, Mestna občina Ljubljana, Hofer, Telekom Slovenije, BTC City, Mladinska knjiga Založba, SVIZ Slovenije, Elektro Ljubljana, pri posameznih projektih pa sodelujejo še drugi sponzorji in podporniki. Vsem se za podporo iskreno zahvaljujemo.