CVETKA SOKOLOV

 

Sokolov.Junij2019

 

 

4. 4. 1963, Ljubljana

Učiteljica angleškega in nemškega jezika, otroška in mladinska pisateljica in pesnica

Rozmanova 9, 1000 Ljubljana

Telefon: 031 315 063 

E-naslov: cvetka.sokolov@guest.arnes.si 

 

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani poučuje vaje iz angleškega jezika. V prostem času piše za otroke in mladino. Redno objavlja v literarnih revijah za otroke Ciciban in Cicido. Leta 2004 je pri založbi Mladinska knjiga izšla njena prva slikanica, Rdeča hiša. Njeni slikanici Ponoči nikoli ne veš in Ah, ti zdravniki! sta bili prevedeni v danščino (2008), Ponoči nikoli ne veš pa tudi v katalonščino (2008) in španščino (2008). Leta 2013 je izšel njen prvi mladinski roman, Kar ne ubije. Napisala je tudi nekaj scenarijev za otroško oddajo Zajček Bine in številne pravljice za projekt Lahkonočnice.

Njene zgodbe in pesmice za otroke pripovedujejo o svetlih plateh brezskrbnega otroštva, pa tudi otroških stiskah, strahovih in skrbeh, ki jih otroški literarni liki premagujejo s pomočjo staršev in drugih odraslih oseb. V mladinskih problemskih romanih avtorica izbira teme, ki vznemirjajo in spodbujajo k razmisleku, kot denimo spolna zloraba (Kar ne ubije, V napačni zgodbi) in odnos med vernimi in nevernimi (Vsak s svojega planeta) in nasilje v družini (Reči, ki jih ne razumem).

 

 

Nagrade

 

Nominacije:

Rdeča hiša (2004) – nominacija za izvirno slovensko slikanico (2005);

Ah, ti zdravniki! (2007) – nominacija za izvirno slovensko slikanico (2008);

Kar ne ubije (2013) – nominacija za nagrado modra ptica (2012).

Bo res vse v redu? (2019) – nominacija za nagrado desetnica (2020).

 

Sodelovanje pri projektih:

V napačni zgodbi (2017) – Za šolsko leto 2019/20 je bil roman v okviru projekta »Rastem s knjigo« izbran za dijake prvega letnika.

Roman za otroke Bo res vse v redu? (2019) je bil uvrščen na listo Bele vrane 2020.

 

 

Izbor literature

 

Vrtec in prvo triletje OŠ

 • Rdeča hiša, 2004, (3–8 let);
 • Šola ni zame!, 2005, (5–8 let);
 • Ponoči nikoli ne veš, 2006, (3–8 let);
 • Ah, ti zdravniki!, 2007, Mladinska knjiga, (3–8 let);
 • Pridi, greva na sprehod, 2008, Mladinska knjiga, (3–9 let);
 • Kdo nikoli ne miruje? Uganke za malčke, 2012, (3–9 let);
 • V našem vrtcu. Slikopisi za malčke, 2012, (3–6 let);
 • Bilo je nekoč na deželi, 2021, Mladinska knjiga (5–9 let);
 • Sam, sama, 2021, Mladinska knjiga (5 do 9 let).

 

Prvo in začetek drugega triletja OŠ

 • Moj dojenček, 2012, (5–10 let);
 • Kot noč in dan, 2015, (6–10 let);
 • Se bomo zmenili in druge zgodbe, 2012, (4–10 let).

 

Drugo in začetek zadnjega triletja OŠ

 • Bo res vse v redu?, 2019 (9–13 let);
 • Reči, ki jih ne razumem, 2020, Miš Založba, (9–13 let);
 • Raje umrem!, 2021, Miš Založba, (9–14 let).

 

Zadnje triletje OŠ in srednja šola

 • Kar ne ubije, 2013, (13 –99 let);
 • V napačni zgodbi, 2017, (13 –99 let);
 • Vsak s svojega planeta, 2018, (13 –99 let).

 

 

Program za otroke in mladino

 

Avtorica nastope izvaja samostojno.

V oklepanju navedeno maksimalno število udeležencev in udeleženk je v dogovoru z avtorico mogoče prilagoditi potrebam in okoliščinam vrtca ali šole.

 

Program za vrtce

(30–45 minut; do 20 otrok)

Uvodoma se avtorica na kratko predstavi, pove pesmico in/ali otrokom zastavi nekaj ugank. V nadaljevanju jim pove pravljico. V pripovedovanje zlasti na začetku vključi otroke (spodbudi jih, da pojasnijo, zakaj se je kaj zgodilo, ali ugibajo, kaj se bo še zgodilo). Sledi petje otroške pesmice, nato pa otroci pripovedujejo o svojih izkušnjah, ki se navezujejo na temo pravljice (povejo, recimo, s katero plišasto živalco spijo, kaj so po poklicu njihovi starši, in podobno). Če želijo, lahko avtorici med srečanjem ali na koncu srečanja zastavijo vprašanja o njenem pisateljskem delu in/ali o njeni družini. Avtorica jim pokaže nekaj svojih slikanic, nato pa jim zastavi še katero od ugank ali prebere kratko pesmico. Srečanje se zaključi s petjem.

 

Program za prvo in delno drugo triletje OŠ

(45–60 minut; do 40 otrok)

Uvodoma se avtorica na kratko predstavi, pove pesmico in/ali učencem in učenkam zastavi nekaj ugank. V nadaljevanju jim pove pravljico. V pripovedovanje zlasti na začetku vključi publiko (otroke spodbudi, da pojasnijo, zakaj se je kaj zgodilo, ali ugibajo, kaj se bo še zgodilo). Sledi petje otroške pesmice. Nato avtorica otrokom na kratko predstavi svojo pisateljsko pot, jim pokaže nekaj svojih knjig in odgovarja na njihova vprašanja. Potem jim pove/prebere še zgodbo iz vsakdanjega življenja otrok njihove starosti, ki jo v pogovoru z udeleženci in udeleženkami poveže z njihovimi izkušnjami. V zaključnem delu učencem in učenkam zastavi še katero od ugank ali prebere kratko pesmico. Srečanje se zaključi s petjem.

 

Program za zadnje triletje OŠ in za srednje šole

(60 minut; do 40 učencev in učenk/dijakov in dijakinj)

Avtorica uvodoma na kratko predstavi svojo poklicno in pisateljsko pot in pojasni, kako sta povezani. Pokaže nekaj svojih del in prebere odlomek iz slikanice in/ali otroško pesem, ki nagovarja tudi starejše bralce in bralke. Prebere odlomek iz mladinskega romana in spodbudi učence in učenke/dijake in dijakinje k sodelovanju: ugibajo, denimo, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju zgodbe, razmišljajo o moralnih dilemah, s katerimi so soočeni literarni liki, in podobno. Avtorica pripoveduje, kako je določen roman nastajal: koliko testnih bralcev in bralk je prosila za mnenje o prvopisu, na primer, in kako so njihovi odzivi vplivali na končno različico besedila. Z udeleženci in udeleženkami se pogovarja o naslovih svojih del (Kateri so jim/jim niso všeč? Kako dobro opravijo svojo vlogo?) in podobno. Med srečanjem učenci in učenke/dijaki in dijakinje avtorici zastavljajo vprašanja. Če katerega od del/več del preberejo pred srečanjem, avtorica po dogovoru vnaprej pripravi izroček z opornimi točkami za pogovor, ki najprej poteka v parih ali manjših skupinah, nato pa med vsemi udeleženci in udeleženkami in avtorico.

 

Nastopi v času epidemije

 

V času omejitev zaradi epidemije avtorica izvaja pregledno predstavitev svojega pisateljskega dela preko Zoom-a, pogovore z mladimi bralci/obiske šol na daljavo in se odziva na vabila na snemanje intervjujev o svojem pisateljevanju.

 

 

https://sl.wikipedia.org/wiki/Cvetka_Sokolov

http://www.zupca.net/dnevna_soba/knjiga_meseca/c_sokolov.htm

https://www.bukla.si/knjigarna/otrosko-in-mladinsko/od-13-let-dalje/mladinsko-leposlovje/kar-ne-ubije.html 

http://gospodicnaknjiga.si/2017/05/v-napacni-zgodbi.html/

https://www.bukla.si/knjigarna/otrosko-in-mladinsko/od-4-do-8-let/leposlovje-za-otroke/bo-res-vse-v-redu.html

https://www.miszalozba.com/knjige/reci-ki-jih-ne-razumem/

http://www.mojmalcek.si/uploads/file/317_sl_reci_ki_jih_ne_razumem.pdf

 

Foto: Lara Ravnik