ANDREJ PREDIN

 

Andrej II3 

rojen 12. 10. 1976 v Mariboru

pisatelj, novinar

Trnovska 2, 1000 Ljubljana,
e-naslov: andrej.predin@delo.si
031 801 665

 

Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Mariboru, nato pa se preselil v Ljubljano, kjer je študiral biologijo. Že vse življenje ga spremljajo tri velike ljubezni - glasba, knjiga in šport (nekoč plezanje, kajak in maratoni, danes pa boks). Za časa študija je leto dni preživel na Kitajskem, potoval od Tibeta do Hong Konga in raziskoval naravo. Prvi roman Na zeleno vejo je nastal po vrnitvi v Slovenijo, tik po zaključku pustolovščine, na katero se je podal kot učitelj biologije na osnovni šoli. Ob njegovem izidu ni slutil, da bo zaradi - po oceni nekaterih - domnevne neustreznosti na uvrstitev seznama knjig za Cankarjevo priznanje roman dvignil toliko prahu. S tretjim romanom Prihodnost d.o.o zaključuje svojo mariborsko trilogijo, trenutno pa se posveča pisanju zgodb o deklici Mici, ki nastajajo v sodelovanju s priznanim ilustratorjem Marijanom Mančkom in so bile prevedene v angleščino in turščino.

 

 

Nagrade

 

Nominacija za nagrado večernica za delo Na zeleno vejo (2007),
nominacija za nagrado desetnica za deli Gnusna kalnica (2014) in Mica pri babici. Čarobni cilinder (2015).

 

 

Izbor literature

 

Na zeleno vejo (2007, 2011), Učiteljice (2010), Gnusna kalnica (2013), Mica pri babici: Čarobni cilinder (2013), Mica pri babici: Pirati iz dežele Merikaka (2014), Prihodnost d.o.o. (2014); Čebula Grdula (2015), Mica pri babici: Podivjane princeske (2016), Mica pri babici: Ugrabljeni božiček (2017).

 

 

Program za otroke in mladino

 

Za najmlajše


Pogovor v skladu s serijo Mica pri babici, ki se posveča razlikam med sodobnim in tradicionalnim slogom življenja, vlogam babic, pastem prevelikih želja, sli po denarju in pomenu prijateljstva. S pomočjo knjige Gnusna kalnica pa se dotaknemo vprašanja ekologije, skritega sveta živali in razumevanja cikličnosti narave.

Za starejše


Pogovor o tabujih v literaturi in najstništvu. Dotaknemo se pravih vzrokov za zavračanje romana Na zeleno vejo in odkrito spregovorimo o vsakodnevnih izzivih adolescentov.