Maša Ogrizek

 

Masa Ogrizek portretna s stoli

 

 

Maša Ogrizek

Puhova ulica 9

1000 Ljubljana

masaogrizek@yahoo.com

031 423 949

 

Maša Ogrizek (1973), po izobrazbi univerzitetna diplomirana sociologinja kulture in filozofinja, se je celo življenje - kot mačka okoli vrele kaše – motala okoli različnih umetnikov, pri štiridesetih pa je le zbrala pogum in tudi sama postala ena izmed njih. V svoja dela rada vpleta nenavadne, malce čudaške like, saj se v njihovi družbi neizmerno zabava. Za njeno pisanje so značilne besedne igrarije in topel humor. Rada eksperimentira tudi pri sami formi: tako je do zdaj ustvarila nemi strip ter hibdrid med zbirko krakih zgodb in leksikonom.

 

 

Nagrade

 

Nominacija za nagrado večernica, 2018: Gospa s klobukom

Nominacija za Levstikovo nagrado, 2017: Gospa s klobukom

Nominacija za nagrado Kristine Brenkove, 2014: Slon na drevesu

 

 

Izbor literature

 

Zbirke kratkih zgodb:

Ljubo doma, Zgodbe o bivališčih, pohištvu in gospodinjskih aparatih, ZTT, 2019

Koko Dajsa v mestu, MIŠ založba, 2018

Gospa s klobukom, Mladinska knjiga, 2017

 

Slikanici:

Krasna zgodba, MIŠ založba, 2017

Slon na drevesu, ZTT, 2014

 

Strip:

Ko-Ko-Krišna, ZTT, 2016

 

 

Program za otroke in mladino

 

Predšolski otroci: ŠALČKARJI, pripovedovanje in ustvarjalna delavnica

Pisateljica otrokom prebere nekaj zgodbic o Šalčkarjih. To so za prst velika bitjeca, ki so svoje ime dobila po pisanih skodelicah za kavo in čaj, v katerih najraje spijo, živijo pa v prezračevalnih jaških stanovanjskih blokov in v skritih kotičkih hiš. Prek zgodbic otroci spoznajo, da lahko sobivamo v sožitju, četudi smo si med seboj značajsko zelo različni. Zgodbice ponujajo tudi iztočnico za pogovor o tem, kako se med seboj razlikujeta življenje v stanovanjskem bloku v mestu ter v koči sredi gozda. Kaj so prednosti in kaj pomanjkljivosti vsakega od njiju? Kje bi otroci raje živeli, če bi lahko sami izbirali? Branju zgodb in pogovoru sledi ustvarjalna delavnica, na kateri si vsak otrok izbere papirnato figurico Šalčkarja, ki mu je najbolj všeč, lahko tudi celo družinico. Nato jim skupaj uredimo prijeten dom – bodisi v kartonasti škatli ali na prostem, pod milim nebom.

https://www.facebook.com/salckarji/

Primerno za manjše skupine (cca 20 otrok oz. ob sodelovanju vzgojiteljic lahko tudi okoli 40); trajanje 2 uri

 

Prvo in drugo triletje: ŽIVLJENJE JE PIKNIK!, (samo)predstavitev mladinske pisateljice

Avtorica ob privlačni projekciji ilustracij iz svojih del - Krasne zgodbe, Gospe s klobukom, Koko Dajse v mestu in Ko-Ko-Krišne - predstavi svoj ustvarjalni proces in vsebino svojih del. Mladim bralcem pojasni, zakaj v njenih knjigah za otroke pogosto nastopajo starejši ljudje; zakaj ima rada klobuke in kovčke; kako se piše scenarij za »nemi« strip; zakaj kakšno zgodbo lažje poveš z živalskimi liki v glavni vlogi; je smrt lahko del Krasne zgodbe; ali obstajajo knjige dvojčice; zakaj ima rada radovednost in radost; kako humor blaži resnico, a je ne zaduši.

Primerno tudi za večje skupine, trajanje: 45 minut

 

Prvo in drugo triletje: DUHOVITA KO-KO-KOMBINACIJA TEKSTA IN SLIKE, (samo)predstavitev mladinske pisateljice in ilustratorja-striparja

Mladinska pisateljica Maša Ogrizek ter ilustrator in stripar Miha Hančič sta uigran ustvarjalni tandem. Skupaj sta ustvarila stripovski album Ko-Ko-Krišna, zbirko kratkih zgodb Koko Dajsa v mestu ter kartonsko za najmlajše Koko mesto. V vseh nastopajo živalski liki, ki se pojavljajo v vsakdanjih situacijah in v okolju, ki ga otroci dobro poznajo. Antropomorfni živalski liki avtorjema omogočajo, da bolj neposredno spregovorita o osamljenosti v starosti, konfliktih med generacijami ter o humornih trkih mesta in podeželja. Avtorja ob projekciji ilustracij predstavita svoj umetniški proces, s poudarkom na delih, ki sta jih ustvarila skupaj.

Primerno tudi za večje skupine, trajanje: 45 minut

 

Prvo in drugo triletje: STRIP STOLPNICA, literarno-stripovska delavnica

Avtorja imata najprej kratko predavanje, na katerem Maša razloži osnovne zakonitosti karakterizacije (živalskih) likov, Miha (Hančič) pa udeležencem na zabaven način, z veliko konkretnimi primeri  pokaže glavne zakonitosti stripa. Nato otroci skupaj z mentorjema na večje škatle oziroma na zelo velik papir-preprogo skupaj ustvarijo strip stolpnico, kjer jim vsako stanovanje služi kot en stripovski prizor. Kot navdih jim služi knjiga Koko Dajsa v mestu, v kateri živalski junaki bolj ali manj složno prebivajo v stanovanjskem bloku.

Primerno za manjše skupine (cca 20 otrok), trajanje: 90 minut

 

Prvo in drugo triletje: LITERARNI PIKNIK, literarno-stripovska delavnica

Avtorica se pripelje s kolesom, na katerem ima pritrjen starinski kovček, ki ji služi kot nekakšen kamišibaj. Ob ilustracijah iz svojih knjig predstavi otrokom svoje literarne like in zgodbe. Sledi piknik, na katerem pa se ne sladkamo s hrano, ampak z besedami, »vloženimi« v steklene lončke, iz katerih potem skupaj sestavimo zgodbo.

Primerno za manjše skupine (cca 20 otrok), trajanje: 90 minut

 

 

Drugo:

 

Znak zlata hruška, 2018: Gospa s klobukom, Krasna zgodba

 

Foto: Miran Juršič