IDA MLAKAR

 

ida mlakar

 

 

Rojena 26. 5. 1956 v Kranju

 

mladinska knjižničarka, pravljičarka, mladinska pisateljica

 

Rožna dolina C.IV/47

1000 Ljubljana

M: 031/ 318 449

e-naslov: ida.mlakar@mklj.si, ida.mlakar@hotmail.com

 

Zaposlena je v Pionirski - centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana. Je organizatorka bibliopedagoških dejavnosti za otroke v Knjižnici Otona Župančiča: vodi ure pravljic, mladim obiskovalcem iz vrtcev in šol predstavi knjižnico, vodi pravljične sprehode po Ljubljani idr. Soureja vsakoletni Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig in je soavtorica nove postavitve leposlovnega gradiva na mladinskem oddelku Knjižnice Otona Župančiča. Piše tudi strokovne članke s področja mladinske književnosti in bibliopedagogike.

 

Nagrade

 

Znak zlata hruška za knjige Kako sta Bibi in Gusti preganjala žalost, Kako sta Bibi in Gusti porahljala prepir, Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo in O kravi, ki je lajala v luno.

Njene slikanice so bile med finalistkami za nagrado izvirna slovenska slikanica: Kako sta Bibi in Gusti preganjala žalost (2005), Kako sta Bibi in Gusti porahljala prepir (2007), Ciper coper medenjaki (2009), Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo (2011).

Uvrstitev slikanice O kravi, ki je lajala v luno med »White ravens 2016« (Bele vrane, izbor najboljših mednarodnih mladinskih knjig, ki ga vsako leto pripravlja Mednarodna mladinska knjižnica v Münchnu).

Nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2016 za slikanico O kravi, ki je lajala v luno.

Leta 2016 je prejela nagrado Slovenske sekcije IBBY za delovanje na področju promocije mladinske književnosti in branja.

 

 

Izbor literature

 

Štiri pravljice o pujsku Gustiju in pujski Bibi: Kako sta Bibi in Gusti preganjala žalost (2004, 2007), Kako sta Bibi in Gusti porahljala prepir (2006, 2007), Kako sta Bibi in Gusti udomačila kolo (2007), Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo (2010).

Štiri pravljice v zbirki Kje rastejo bonboni: Čarmelada (2008), Ciper coper medenjaki (2008), Zafuclana prejica/pravljica (2009), Kodrlajsa in treskbum trobenta (2009).

O miški, ki je brala pravljice ... in češnje (2012), Cipercoperček (2012), O kravi, ki je lajala v luno (2015).

 

Program za otroke in mladino

 

Program je v namenjen vrtčevskim otrokom in otrokom v prvem, lahko tudi drugem triletju osnovne šole v starosti od 4. do 11. leta.

Za mlajše otroke izvajam enourni bibliopedagoški program, ki vključuje pripovedovanje in pripovedovanje z lutko z naslovom Pujsji recepti za srečo (pravljice iz zbirke o Bibi in Gustiju) na temo čustev. Ob slikanicah se pogovarjamo o žalosti, jezi, sreči, prijateljstvu ... in spoznavamo, kako lahko iz slikanice nastane dramska predstava (Kako sta Bibi in Gusti sipala srečo, Mariborska drama, Komorni oder, 2016). 

Za starejše otroke izvajam enourni bibliopedagoški program, ki vključuje pogovor o knjigah z naslovom Coprnije, izmišljije ... (pravljice iz zbirke o Kuštri in Štumfi ter O Kravi, ki je lajala v luno) na temo o življenjskih vrednotah. Ob slikanicah se pogovarjamo in razmišljamo o solidarnosti, ustvarjalnosti, svobodi ... in spoznavamo, kako lahko iz slikanice nastane animirani film (Cipercoper, Invida 2014) ali radijska igra (O kravi, ki je lajala v luno, RTV Ljubljana, 2017).

 

Povezave

http://sl.wikipedia.org/wiki/Ida_Mlakar