NINA MAV HROVAT

 

 

MG 9685 01 P

 

 

Rojena 30. 1. 1975 v Ljubljani

magistrica profesorica predšolske vzgoje, pisateljica, predavateljica, pravljičarka

 

Gregorčičeva ulica 7, 1235 Radomlje

031/670-333

nina.mav.hrovat@gmail.com

 

Rada delam z otroki in za otroke, zato sem v želji po poglobljenem poznavanju razvojne psihologije in pedagogike študirala predšolsko vzgojo. Zaključila sem podiplomski magistrski študij predšolske smeri in pridobila naziv magistrica profesorica predšolske vzgoje. Od leta 1997 sem zaposlena v Vrtcu Domžale, najprej na delovnem mestu vzgojiteljice, od leta 2010 kot pomočnica ravnateljice, od leta 2021 pa kot ravnateljica. Sem ena od ustanovnih članov Kulturnega društva Mlin Radomlje, ki uspešno melje že od leta 1995. Preizkusila sem se kot igralka, scenaristka, koordinatorica, režiserka, tudi predsednica ... Najraje delam z otroki in mladimi, vrsto let delam otroške predstave, ki jih odigrajo otroci in mladi člani KD Mlin na različnih odrih po Sloveniji. Že kot študentka pa sem delala tudi kot pravljičarka v Knjižnici Domžale. Zdaj nastopam s svojimi pravljicami po vrtcih in šolah v sklopu literarnega festivala Bralnice pod slamnikom.

 

 

Nagrade

 

-          Znak zlata hruška leta 2009 za delo O kralju, ki ni maral pospravljati

-          nagrada Izvirna slovenska slikanica leta 2009 za delo O kralju, ki ni maral pospravljati (ilustracije Suzi Bricelj)

-          nominacija za nagrado Kristine Brenkove leta 2013 za delo O miški, ki je zbirala pogum (ilustracije Ana Zavadlav)

 

 

Izbor literature

 

-          O kralju, ki ni maral pospravljati (Mladinska knjiga, 2008)

-          O miški, ki je zbirala pogum (Mladinska knjiga, 2012)

-          Miška želi prijatelja (Mladinska knjiga, 2016)

-          Bober nogometaš (NK Domžale, 2016)

-          Hrošček Simon širi zadovoljstvo (Miš, 2017)

-          Orientacisti na sledi morilcu (Miš, 2010)

-          Orientacisti: tekma s kifeljci (Miš, 2015)

-          Ne misli na slona! (Miš, 2019)

-          En, dva, tri – slon! (Miš, 2019)

-          Posluh, jazbec gre! (Miš, 2020)

-          Vprašanje za babico (Miš, 2020)

-          Ozimnica (Založba Zala, 2020)

-          O kraljeviču, ki ni maral brati (Mladinska knjiga, 2021)

 

 

Program za otroke in mladino

 

Otrokom predstavim svoja dela, nato skupaj razmišljamo, kaj potrebujemo za dobro slikanico, kaj počnemo pisatelji in kako nastane knjiga. Pri tem si pomagam s čarovnijami in raznimi skrivnostnimi predmeti. Ugotavljamo, kako diši prijateljstvo, kako se znebimo strahov, kako začaramo veselje, tišino, zadovoljstvo in podobno, odvisno od izbrane pravljice, ki jo otroci želijo poslušati. Učenci se lahko preizkusijo tudi v branju prevedenih del v kitajščino, španščino, bosanščino, makedonščino in angleščino.

Nastop za učence 2. ali 3. triletja pa vključuje predstavitev mojih del, predvsem nastanek kriminalnega romana Orientacisti, pogovor o orientaciji, športu, prigode in anekdote iz resničnih orientacijskih tekem, ki so glavni vzrok za nastanek Orientacistov.

Program traja 45–60 minut ali po dogovoru (glede na zmožnosti oz. starost otrok).

 

Nastopi v času epidemije

 

SREČANJA Z BRALCI V ŽIVO V NARAVI - nastop se lahko ob prilagoditvah izvede v naravnem okolju, v kolikor epidemiološka slika to omogoča. V tem primeru je potrebna prilagoditev dogodka, kar pa ne vpliva bistveno na samo vsebino, zgolj na organizacijo in pripravo prostora. V kolikor razmere dopuščajo in ima naročnik možnost ozvočenja, je skupina otrok lahko tudi večja, sicer pa je potrebno velikost skupine prilagoditi razmeram. Pravljice kot so: Posluh, jazbec gre!. Miška želi prijatelja in Ozimnica so odlične za pripovedovanje v gozdu, kjer se ambient zlije z vsebino in je doživetje še bolj intenzivno.

SREČANJE Z BRALCI NA DALJAVO - Z bralci lahko poklepetamo ob pravljici s pomočjo zoom aplikacije oziroma na način, kot vrtcu/šoli ustreza. Glede na to, da se veliko stvari dogaja na daljavo, oddaljenost ni problem z uporabo sodobne informacijsko komunikacijske tehnologije. Tak dogodek poteka od doma, zato imajo bralci možnost kratkega vpogleda tudi v kanček zasebnosti avtorja.

 

https://sl.wikipedia.org/wiki/Nina_Mav_Hrovat

https://www.drustvo-dsp.si/pisatelji/nina-mav-hrovat/