CVETKA BEVC

 

bevc

 

 

Rojena 29.10.1960 v Slovenj Gradcu

 

pesnica, pisateljica, glasbenica

 

Luize Pesjakove 6, 1000 Ljubljana

M: 041/ 260 509

e-naslov: cvetka.bevc@gmail.com

  

Po končanem študiju muzikologije in primerjalne književnosti, asistenci na Oddelku za muzikologijo, uredniškem delu na Glasbeni mladini Slovenije in kasneje pri DZS, raziskovanjem, poučevanjem in skladanjem glasbe (kar še vedno počnem), glasbenem oblikovanju v uredništvu igranega programa na RTV Slovenija, novinarskemu delu, vodenjem prireditev in delu pri Društvu slovenskih pisateljev, potepanjih po svetu in zajetnem opusu radijskih iger (kar kakih trideset se jih je nabralo), vrsti glasbenih podob za radijske igre in filme, nekaj glasbeno gledaliških predstavah in scenarijih za dokumentarne filme sem se posvetila književnemu ustvarjanju. Pišem poezijo, prozo, dramska besedila, tekste za radijske oddaje, scenarije ter seveda literaturo za otroke in mladostnike. Z branji in predstavitvami sodelujem na festivalih doma in v tujini, kar nekaj izbranih zgodb in poezije je prevedeno v tuje jezike, pa še kaka knjiga zapovrh. Po zaljubljeni knjigi Abecednik zaljubljene krastače je nastala animirana TV serija, po kakšni pravljici radijska igra ali predstava, v kateri tudi sama nastopam.

Ker sem bila kot otrok velika klepetalka, so mi starši velikokrat zabičali, da naj že vendar bom tiho. To mi le delno uspeva. A dosti tega, kar ne uspem povedati, potem z veseljem zapišem.

 

 

Nagrade


S knjigo za otroke Božiček v ušesu nominirana za nagrado desetnica 2019,

s knjigo za otroke Čivknjeno od začetka do konca nominirana za nagrado desetnica 2014,

roman Desetka izbran za projekt JAK Rastem s knjigo 2012 za srednješolce,

z mladinskim romanom Desetka nominirana za nagradi desetnica 2012 in večernica 2012,

z romanom Potovci med finalisti za nagrado kresnik 2012,

s knjigo za otroke Pesem za vilo nominirana za nagrado desetnica 2011,

za  zbirko kratkih zgodb Zgodbe iz somraka prejela literarno nagrado Mreže mest 12. Pazinskih literarnih srečanj,

dobitnica literarne štipendije HALMA GRANT za leto 2010, 

kot pesnica med polfinalisti Pesniškega turnirja 2011, med finalisti za slovenski izbor Evropskega pesniškega turnirja 2011, 2012.

 

 

Izbor literature

 

Proza za odrasle: Soba gospe Bernarde (2007), Zgodbe iz somraka (2007), Polomljeni vilin (2010),

Potovci (2011), Ina (2011), Libar (2013).

 

Poezija: Prelet žerjavov (2004), Med ločjem (2005), Odbleski (2009).

 

Dela za otroke in mladino: Prigode Špelce Žvekič (2003), Klavirski duhec Jošti (2005), Abecednik zaljubljene krastače (2007), Labod Zaki najde starše (2008), Veverica Mica in druge pravljice iz Zelenega gozda (2009), Pesem za vilo (2009), Škampi v glavi (2010), Desetka (2011), Kokoška Slavica/ Petelin Vladimir (2012), Čivknjeno od začetka do konca (2013), Božiček v ušesu (2018).

 

Radijske igre za otroke: Trije grahki, Pravljica o P.P.P.P., Veverica Mica, Mali ribič in mojster Zvitež.

 

Animirana TV serija: Abecednik zaljubljene krastače.

 

 

 

Program za otroke in mladino

 

Program za otroke

  • Pesem za vilo in druge pravljice: Pravljično uro pričnem s kratko lutkovno glasbeno predstavo Pesem za vilo, nadaljujem s pravljicami iz Zelenega gozda, kjer pripovedujem o veverici Mici in polhu Puhiju ter končam z ljubezenskimi prigodami krastače Klotilde iz Abecednika zaljubljene krastače.

 

Program za mladostnike

  • Desetka, Škampi in Špelca: Predstavim hudomušne, zabavne in poučne prigode svojih junakov iz mladinskih romanov Desetke, Škampov v glavi in Prigode Špelce Žvekič, postrežem pa še s kakšnim pogovorom na temo odraščanja in identitete.
  • Desetka (predstava): Tale Desetka je prava predstava, ki je nastala na podlagi zgodbe ene izmed junakinj romana Desetka. Petjina izpoved se glasi Jaz nisem nič posebnega; v pravi monodrami, ustvarjeni pod režisersko taktirko Saške Rakef, pa v igranem štiridesetminutnem monologu predstavim tudi druge zagate in pustolovščine Desetkarjev. Cena predstave je 260 EUR + DDV.