Značkarsko popotovanje na Frankfurtski knjižni sejem

IMG 6366

V mrežo dogajanj letošnjega knjižnega sejma v Frankfurtu, kjer je častno gostovala Slovenija pod taktirko Javne agencije za knjigo, sodi tudi avtobusno popotovanje Bralne značke, ki je združilo skoraj 50 strokovnih sodelavk, sodelavcev gibanja. Z nami so bili mentorice, mentorji Bralne značke, knjižničarke, knjižničarji osnovnih in srednjih šol, sodelavke, sodelavci s področja založništva, ustvarjalke, ustvarjalci s področja (mladinske) književnosti … Še posebej smo bili veseli, da sta bili med nami tudi sodelavki iz slovenskega zamejstva v Italiji. Med potniki smo bili članice, člani Programskega odbora Bralne značke: predsednik Marko Kravos, podpredsednika Slavko Pregl in Tilka Jamnik, Boštjan Gorenc Pižama, Boštjan Gorenšek, Miha Mohor, Darka Tancer-Kajnih, Tatjana Vučajnk; potovanje je gladko teklo s podporo strokovne sodelavke Ani Korošec, za predpriprave pa je v največji meri »kriva« Petra Potočnik.

 
publikacije   plakati


Na dolgi vožnji do Frankfurta smo si v četrtek, 19. 10. 2023, na predlog in v organizaciji Darke Tancer-Kajnih ogledali slovito Mednarodno mladinsko knjižnico (Internationale Jugendbibliothek https://www.ijb.de/home) na obrobju Münchna. Gostitelji so si za nas res vzeli čas in nas popeljali po izjemnih zbirkah v grajskih prostorih, kjer knjižnica domuje. Dragocene informacije o knjižnici, ki jih je že na avtobusu z nami delila Darka Tancer-Kajnih, nekdanja štipendistka knjižnice, sta dopolnili Tilka Jamnik in Barbara Hanuš, ki je pred leti kot dobitnica posebne štipendije s knjižnico prav tako tesno sodelovala.

 

IMG 6371   IMG 6360

IMG 6375   IMG 6374


20. in 21. oktober smo preživeli v Frankfurtu, na knjižnem sejmu, na slovenskih in drugih prireditvah in dogodkih na sejmišču ter na prireditvenih prostorih drugod po mestu … V petek dopoldan smo še lahko doživeli utrip sejma, namenjen samo založnikom, popoldan in v soboto pa smo se zlili z nepregledno množico obiskovalcev, ki so prihajali na ogled ter na sejemske in obsejemske prireditve …

IMG 6477


Vsak od nas si je »privoščil« tisto, kar ga je zanimalo, veselilo, navduševalo …, in nenazadnje tisto, kar bo lahko uporabil pri svojem delu. Vsi pa smo bili očarani nad programom, ki ga je prispevala Slovenija kot častna gostja.

 

IMG 6446   IMG 6476


Zahvaljujemo se celotni ekipi Javne agencije za knjigo za pripravo tako častnega častnega gostovanja! Dodajamo topli zahvali strokovni sodelavki JAK Tjaši Urankar in direktorici JAK Katji Stergar, ki sta poskrbeli, da je bil za avtobus Bralne značke obisk sejma brezplačen, da so nas prijazno sprejeli na slovenski stojnici in nas pospremili pri ogledu slovenskega paviljona.

 

Ogled paviljona 3   Ogled paviljona

 

stojnica    Paviljon


Zahvaljujemo pa se tudi vsem potnicam, potnikom našega avtobusa za izjemno sodelovanje in prijazno sobivanje. Prepričani smo, da bo značkarsko popotovanje še dolgo napenjalo bralna jadra, tako da bo naša ladja s pisano množico bralk, bralcev srečno plula vsaj do naslednje odprave - na spomladanski knjižni sejem v Bologni :) …

 

Manca Perko

 

 

Foto: A. Korošec, P. Potočnik