Marko Kravos

288 kravos

Na občnem zboru Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS (21. marca 2019) smo za predsednika izvolili pesnika, pisatelja, dramatika, prevajalca Marka Kravosa.

 

MARKO KRAVOS

 

O pisanju za otroke in mlade in Bralni znački bo govoril na 51. mednarodnem srečanju pisateljev, ki bo potekalo na Bledu od 3. do 6. aprila: 

/…/ Besedi je treba vrniti magični pomen. Pomen, ki osvobaja. Poimenovati stvari pomeni obvladovati stvari in jih rad imeti. Pomeni obuditi vero, da je beseda struna, napeta med ljudmi. Ob tem pa da je podlaga za še aktualnejši občutek soodvisnosti med naravo in človekom. In še tretja funkcija besede v pisavi za otroke: obuditi smisel za igro, za sestavljanje in podiranje harmonije, za »postavljanje na glavo« pridobitne pameti. /…/
M. Kravos, Zbornik 51. Mednarodnega srečanja PEN na Bledu, 2019.

 

Novi predsednik dodaja še tole:

Čeprav smo res stari 60 let, osebno še kar nekaj več, se zavedam grmade dela, srčne krvi in veselja doslej sodelujočih pri BZ. In na to pogonsko gorivo bom računal, ko bomo svojo naivno vero v samopašno bralništvo gojili in razmnoževali še naprej. Da ne bo na suknji krizantema, ampak sijajna značka.

 

Prisrčen pozdrav

Marko Kravos