Frankfurtski knjižni sejem

Panel 3

Od nadobudnega bralnega podmladka do panja zagretih bralcev:
Čudežni dotik promotorjev branja

Na nedavnem Frankfurtskem knjižnem sejmu, v okviru gostovanja Slovenije kot častne gostje, se je predstavilo tudi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS.

V slovenskem paviljonu je bila 18. oktobra organizirana okrogla miza Od nadobudnega bralnega podmladka do panja zagretih bralcev: Čudežni dotik promotorjev branja, ki je nastala v sodelovanju z Bralno značko.

 

Pano naslov


V pogovoru so sodelovale:
Snježana Berak, predstavnica Bralnega društva Hrvaške in nacionalne kampanja Čitaj mi!, magistrica bibliotekarstva in višja bibliotekarka. Njena vizija in ideje so bile ključnega pomena pri oblikovanju in izvajanju hrvaške pobude za spodbujanje branja od zgodnjega otroštva naprej.

Áine Ní Ghlinn, irska otroška pisateljica in pesnica. Piše v irščini in je doslej izdala 36 knjig. Bila je irska nagrajenka za otroško književnost (Laureate na nÓg - Children's Laureate) 2020–2023, za svoje delo pa je prejela tudi številne druge nagrade.

Petra Potočnik, predstavnica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, strokovna sodelavka Bralne značke. Ureja spletno stran društva, skrbi za razpise in izobraževanja ter vodi sodelovanja s sorodnimi domačimi in mednarodnimi organizacijami.

Triin Soone, direktorica Estonskega centra za otroško in mladinsko književnost. Je članica upravnega odbora Estonskega finančnega sklada za pismenost, Sveta javnih knjižnic pri ministrstvu za kulturo in Estonskega združenja knjižničarjev. Aktivna je kot koordinatorka številnih literarnih in kulturnih projektov ter članica različnih komisij.

Okroglo mizo je moderirala dr. Veronika Rot Gabrovec. Zaposlena je na Oddelku za anglistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Poleg jezikovnih vaj s študenti so njen glavni raziskovalni interes (med)kulturne študije in angleška otroška književnost. Je tudi prevajalka.

 

Panel1


Udeleženke okrogle mize so razpravljali o vlogi promotorjev branja v sodobni medijski krajini, o vplivu nacionalnih bralnih kampanj, o tem zakaj so nagrajenci za otroško književnost uspešni promotorji branja ter kako gojiti vseživljenjske bralne navade ter podpirati družinsko in medgeneracijsko branje.

 

Posnetek okrogle mize je dostopen tukaj: POSNETEK

Trajanje: 2:17:23 – 3:04:20

_______________________________________________________________

Na okrogli mizi z naslovom: Kako prepoznati in spodbujati najboljšo sodobno otroško literaturo?, ki je nastala v sodelovanju s Slovensko sekcijo IBBY, pa so udeleženke predstavile nekatere osrednje slovenske, nemške in mednarodne nagrade in razpravljale o tem, kako staršem in otrokom pomagati pri krmarjenju po širnem morju knjižnih novosti za otroke, ki so izdane vsako leto.

V pogovoru so sodelovale:
Gaja Kos, literarna kritičarka, urednica, pisateljica in prevajalka, dolgoletna članica Strokovna odbora Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig.

Doris Breitmoser, izvršna direktorica Arbeitskreis für Jugendliteratur, ki organizira podeljevanje Nemške nagrade za mladinsko književnost (Deutscher Jugendliteraturpreis).

Liz Page, predsednica žirije za Andersenovo nagrado.

Katja Wiebe, urednica za srednjeevropske in vzhodnoevropske jezike v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu, ki pripravlja seznam Bele vrane.

Okroglo mizo je moderirala dr. Tina Bilban, raziskovalka, literarna kritičarka, urednica, prevajalka in avtorica.

 

IBBYokroglamiza

 

Posnetek okrogle mize je dostopen tukaj: POSNETEK

Trajanje: 5:16:22 – 6:00:03

 

 

Petra Potočnik

 

Foto: P. Potočnik, G. Kos