60 LET BRALNE ZNAČKE

NZF 1935
1/33

 

Maja smo slavnostno obeležili 60. obletnico Bralne značke.

V tem posebnem letu smo skupaj z Osnovno šolo Franja Goloba Prevalje in Občino Prevalje nekoliko drugače zasnovali tudi naša praznovanja.


20. maja
smo na OŠ Franja Goloba Prevalje skupaj s predstavniki šole, občine, Zveze prijateljev mladine Slovenije in mladimi bralci pospremili predsednika države Boruta Pahorja na ogled razstave o Bralni znački, ki so jo pripravili na šoli.

 

NZF 1954Foto: Nacfoto

 

Sledila je OSREDNJA SLOVESNOST /program prireditve/ ob 60. obletnici Bralne značke, ki so jo pripravili na Prevaljah, in smo jo v živo prenašali po zoomu (z nami je bilo okoli 2000 udeležencev), občina Prevalje pa na svoji FB strani (POSNETEK PRIREDITVE: do danes več kot 4.000 ogledov).

 

IMG 3443Foto: Ani Korošec

 

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je Društvu Bralna značka Slovenije - ZPMS podelil častno pokroviteljstvo nad prireditvami ob 60-letnici gibanja Bralna značka.

 

NZF 2117Foto: Nacfoto

 

Ob tej slovesni priložnosti sta predsednik Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS Marko Kravos in predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenija Darja Groznik Prevaljam podelila častni naziv MESTO BRALNE ZNAČKE. Listino je prevzel župan občine Prevalje Matic Tasič.

 

IMG 3500Foto: Ani Korošec

 

22. maja, na dan prve podelitve prve, Prežihove bralne značke smo se vključili v PRVI FESTIVAL BRALNE ZNAČKE:


- aktivni smo bili na družbenih omrežjih, kjer so na festivalu sodelovali literarni ustvarjalci in glasbeniki ter druge znane osebnosti. Posnetke si lahko ogledate na FACEBOOKU: 1. FESTIVAL BRALNE ZNAČKE (do danes več kot 7.000 ogledov);
- sodelovali smo na slovesnosti ob postavitvi KLOPI BRALNE ZNAČKE S KNJIGOBEŽNICO, ki jo je Občina Prevalje postavila v Spominskem parku na Prevaljah, v MESTU BRALNE ZNAČKE. Slavnostni govornik na odprtju je bil župan Matic Tasič.

Prvi ambasador klopi Bralne značke je izjemno priljubljen mladinski pisatelj Primož Suhodolčan, domačin in član Programskega odbora Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS.

Prve knjige v Knjigobežnico smo prispevali vsi slavnostni gostje. Tako je Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS darovalo knjige zbirke Zlata bralka, zlati bralec, v imenu Javne agencije za knjigo pa je z izborom knjig iz programa Rastem s knjigo zbirko obogatila Tjaša Urankar.
- razveselili smo se imenitne organizacije nogometnega turnirja za 1. pokal Bralne značke na Prevaljah, medalje so mladim nogometašem in bralcem podelili podžupan Občine Prevalje Boštjan Gorenšek, predstavnica Javne agencije za knjigo Tjaša Urankar in generalna sekretarka Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS Manca Perko.

 

Slovesno dogajanje smo nadaljevali od ponedeljka, 24. maja, do petka, 28. maja s PRVIM SPLETNIM FESTIVALOM BRALNE ZNAČKE. Preko ZOOM-a so se pet dni zapored z našimi literarnimi ustvarjalci družili mentorji in mladi bralci. Spletni festival je presegel vsa naša pričakovanja, saj je odlične nastope avtorjev spremljalo več kot 33.000 mentorjev in mladih bralcev!

 

V sklopu praznovanja 60-letnice je nastala tudi posebna tematska številka šolskega časopisa VIGRED (OŠ Franja Goloba Prevalje).

 

Vsi soorganizatorji si seveda želimo, da bo FESTIVAL BRALNE ZNAČKE prihodnje leto na Prevaljah potekal v živo, da se bomo tam srečevali bralci vseh starosti in sort in se imeli med knjigami skupaj lepo.  

 

 

Ostale fotografije: Nacfoto, Ani Korošec, Petra Potočnik