VESNA RADOVANOVIČ

 


 

 

Rojena 10. 8. 1962 v Murski Soboti

 

mladinska knjižničarka, pravljičarka, avtorica slikanic za najmlajše

 

Dalmatinova 21, Černelavci, 9000 Murska Sobota

e-naslov: vesna.radovanovic1@guest.arnes.si

 

Zaposlena sem na mladinskem oddelku Pokrajinske in študijske knjižnice v Murski Soboti, kjer poleg izposoje organiziram in izvajam bibliopedagoške dejavnosti: ure pravljic, uvajanje v Cobiss, informativni ogledi knjižnice za šolarje in odrasle, komentiranje razstav pa tudi obiski v vrtcih ter šolah. Sodelujem z založbo Franc-Franc, kjer sem članica organizacijskega odbora pri Očesu besede, zadolžena predvsem za obiske pisateljev na OŠ in SŠ v Pomurju in Porabju; sem tudi urednica za otroško in mladinsko književnost pri tej založbi. Urejam bibliografijo Ferija Lainščka in sodelujem pri nastajanju Biografskega leksikona znanih Pomurcev. Sem članica UO Slavističnega društva Prekmurja, Prlekije in Porabja ter UO sekcije za mladinsko književnost pri ZBD.

V sklopu Pravljičnih večerov za odrasle, ki jih organizira Mariborska knjižnica, pripovedujem pravljice.

Mesečno sodelujem z radijem Murski val, kjer predstavljam knjige.

 

Nagrade

 

Slikanica Dedkovo kolo je bila leta 2007 med finalisti za nagrado izvirna slovenska slikanica,

leta 2005 sem prejela Čopovo priznanje,

leta 2012 pa nagrado Slovenske sekcije IBBY.

 

Izbor literature

 

Kdaj ste umrli?: zgode in nezgode slovenskih mladinskih pisateljev (2005).

Serija slikanic o prevoznih sredstvih: Rožnati avtobus (2007), Puhačka (2007), Dedkovo kolo (2008), Belo jadro (2008), Mavrični balon (2009).

Slikanice: Zvezdica (2010), Gnezdo (2012), Petelinček (2014), Petelinček in sraka (2015), Petelinček in kraljevska ptica (2016).

  

Program za otroke in mladino

 

Program za predšolske otroke in za učence 1. (tudi 2. triletje) OŠ

Učencem se predstavim: kaj in kje delam, kako je name vplivalo otroštvo, kar je povezano tudi z nastankom slikanic, kako je nastala prva slikanica in nato cel niz zgodbic o prevoznih sredstvih. Pogovarjamo se o prevoznih sredstvih, pa tudi o naravi in človekovem poseganju vanjo ter o tem, kaj bi morda oni pisali v svojih zgodbicah. Predstavim tudi, kako potekajo pravljične ure in katere pravljice so mi ljube. Če je dovolj časa, jim rada poleg svojih povem še kakšno ljudsko pravljico.