Poženčanove pravljice

Matevž Ravnikar / Založba Didakta

Založba Založba Didakta
Avtor Matevž Ravnikar
Priporočena starost 9-12
Št. strani 108
Vezava trda

Založnik o knjigi:

Matevž Ravnikar - po rojstnem kraju Poženik pri Cerkljah na Gorenjskem imenovan Poženčan - je bil prvi zapisovalec slovenskih pravljic in povedk. Bil je ne samo Prešernov sodobnik, ampak tudi njegov sošolec.

V času romantike, ko so se ljudstva Evrope začela intenzivno zavedati svoje narodne identitete, so se tudi na Slovenskem pojavile pobude o raziskovanju slovenske ljudske kulture. In v tridesetih letih 19. stoletja se je Poženčan kot prvi lotil naloge in začel zapisovati slovensko izročilo, legende, mite, pristne narodne motive. Čeprav je bil duhovnik, se ni izogibal kočljivim motivom in smemo njegove zapise imeti za zanesljiv odsev njegovega časa.

V pričujoči zbirki je objavljenih 21 pravljic, 24 povedk in 10 opisov bajčnih bitij. Gre za zelo stare zgodbe s pravljičnimi sestavinami, ki veliko povedo o tem, kako so naši predniki doživljali svet. Med povedkami so nekatere zelo znane: Kralj Matjaž, Peter Klepec, Štempihar. Spremno besedo je napisala izredna profesorica dr. Marija Stanonik z Inštituta za slovensko narodopisje na ZRC-SAZU.

 

 

Redna cena17,90 EUR
Cena za BZ (-25 %)13,43 EUR
Cena za člane BZ (-35 %)11,64 EUR