Pink

Janja Vidmar / Založba Didakta

pink.jpg
Založba Založba Didakta
Avtor Janja Vidmar
Priporočena starost 12-14
Št. strani 140
Vezava broširana

Založnik o knjigi:

Janja Vidmar velike mladostne probleme, ki se zdijo nerešljivi, opiše humorno, ampak vse opisano lahko postane smešno šele zdaj, ko iz časovne distance gleda na preteklost. 

V delu so opisani pomembni dogodki: zgodovinski (ti so povezani s Titom) in osebni (Jancino odraščanje, težave s sprejemanjem lastnega telesa, iskanje smisla in postavljanje ciljev), oboji pa so med seboj prepleteni. Jancina izkušnja je pravzaprav izkušnja odraščanja ob koncu socializma pred razpadom Jugoslavije: hrepenenje po kavbojkah Levi's, dobrinah, ki jih ni bilo, so se pa dobile takoj čez mejo v Avstriji (kava, čokolada, vinilne plošče svetovno priznanih izvajalcev glasbe ...) in hkrati izkušnja dozorevanja iz majhne deklice, ponosne Titove pionirke, do rokerice, ki z izgubo nedolžnosti na dan Titove smrti prestopi iz otroštva v ženskost. Naslov romana se nanaša na Jancino rdečico, ki jo obliva vedno, najpogosteje ob najmanj primernih trenutkih.

Pink je knjiga za mlade, ki ob odraščanju odkrivajo meje sveta in odrasle, ki se bodo s smehom in nostalgijo spomnili preteklih let.

 

Knjiga je prejela znak za kakovost otroških in mladinskih knjig zlata hruška, po izboru Pionirske - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana.

 

Knjiga je prejela tudi nagrado Večernica 2008.

Žirija za nagrado, ki jo podeljuje časopisna hiša Večer, je zapisala, da gre za pisateljičin najbolj avtobiografski roman do zdaj, umeščen v 70. leta v Maribor. Žirija za izbor večernice v sestavi Tone Partljič, Manca Perko, Dragica Haramija, Ida Mlakar in Melita Forstnerič Hajnšek je v utemeljitvi navedla, da je Pink, ki je izšel pri založbi Didakta, 'hommage generaciji, ki je rasla v času hlepenja po zahodnih dobrinah, kot so bile milka, banane, rama, generaciji, ki ni imela ničesar, je pa imela drug drugega, kot pravi pisateljica'.

Avtorici je po mnenju žirije uspelo z jasno gesto obvladati vso gmoto spominov in jih organizirati v zabavno, pikro, otožno, avtoironično zgodbo, ki deluje sveže in vznemirljivo za vse generacije - tiste, ki so še doživele redukcije, somrak Titovega odhajanja, 'švercanje', in one, rojene po Titovi smrti. Za tiste, ki niso doživeli rockerskih 'frikov', Titovih pionirjev, mladincev in državnih blagovnih rezerv, pa Pink odstira svet odraščanja, ki s tem današnjim nima, pa spet ima toliko skupnega. (vir: RTV SLO).

 

 

Redna cena14,90 EUR
Cena za BZ (-30 %)10,43 EUR
Cena za člane BZ (-40 %)8,94 EUR